Пані Дарія була у важкому стані, мала онкологічне захворювання і перенесла COVID-19. У жінки з рідних була тільки старенька мама, тому колеги по роботі і звернулися до проекту «Паліативні заходи: соціальна та медична допомога людям, які потребують мобільної паліативної допомоги», який у Чорткові реалізує Благодійна Служба Милосердя «Карітас».

У перший же день була організована консультація невропатолога, призначено лікування судинних кризів. До допомоги було залучено сусідів-волонтерів, які і ночували з пані Дарією, був організований цілодобовий догляд, оскільки падав рівень кисню в крові, в домашніх умовах підключали кисневий концентратор. Неодноразово проводилися телефонні консультації лікаря, жінка почала потроху ходити по кімнаті з підтримкою, їсти.

Догляд був організований дуже добре, вже планували їхати на обстеження з приводу онкології і оперативного втручання, але численні патології надто ослабили організм, що жінка знову злягла.

Тут вже з’явилась потреба у психологічній підтримці, особливо для старенької мами і племінниці, яка спеціально приїхала з іншого міста для догляду тітки. На жаль, через місяць, саме під Новий рік пані Дарія померла. Але опіка проєкту паліативної допомоги не завершилась – через волонтерів підтримується зв’язок із мамою, яка потроху приймає смерть дочки.

Ведення даного випадку є добрим досвідом для персоналу проєкту у плані спілкування, прийняття рішень, будування відносин, а також щодо допомоги хворим і їх родичам, просто бути біля вмираючої людини.

Проект «Паліативні заходи: соціальна та медична допомога людям, які потребують мобільної паліативної допомоги», фінансується Katholische Zentralstelle für Entwicklungshilfe (KZE), Renovabis та Карітасом Відня.

В рамках проекту планується надати допомогу до 720 невиліковно хворим, уразливим людям та членам їх сімей. Контактна інформація: caritas.chortkiv@gmail.com; тел. (096) 871 87 11, адреса – м. Чортків, вул. Монастирська 1

Categories: Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *