Сьогодні, 17.01.2019 року, Верховна Рада України проголосувала в другому читанні та в цілому за законопроект № 4607 «Про соціальні послуги».

Даний законопроект був внесений до ВРУ ще у травні 2016 року  і з того часу очікував на своє затвердження. За цей час над його текстом працювали народні депутати, профільний комітет ВРУ, доопрацювання велося Міністерством соціальної політики.

Робота в сесійній залі над таким соціально значущим законопроектом викликала багато дискусій і дебатів. Тому законопроекту заледве вдалося набрати 230 голосів з другої спроби.

Закон «Про соціальні послуги» закріплює поняття реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг і відкриває законодавче поле для вдосконалення існуючої системи обліку та контролю якості надання соціальних послуг в Україні, як приватними так і державними надавачами.

У новій редакції буде визначена єдина термінологія і підходи в організації роботи для будь-яких цільових груп (людей з інвалідністю, безробітних, осіб, які зазнали насильства в сім’ї тощо); основні напрямки державної політики у сфері надання соціальних послуг; права і обов’язки одержувачів, завдання постачальників соціальних послуг.

Згідно з законом, соціальні послуги спрямовані на профілактику, подолання складних життєвих обставин та мінімізацію їх негативного впливу на осіб.

Складними життєвими обставинами названо умови життя, що негативно впливають на його якість, стан здоров’я та розвиток особи, а також функціонування сім’ї. Такі обставини особа чи її родина не можуть подолати самостійно.

До базових соцпослуг віднесено догляд удома, денний догляд, соціальну адаптацію, інтеграцію та реінтеграцію, надання притулку, екстрене (кризове) втручання, консультування, соціальний супровід, представництво інтересів, супровід осіб із інвалідністю, переклад мовою жестів, догляд та виховання дітей в умовах, наближених до сімейних, супровід під час інклюзивного навчання й інформування.

Вдосконалення законодавства в подальшому вимагатиме створення самих реєстрів, а також вирівнювання в правах та доступі до ринку соціальних послуг надавачів всіх форм власності.

Закон «Про соціальні послуги» це лише перший крок до реформування.

Остаточна редакція ще не опублікована. Детально про закон можна отримати інформацію за посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=58997

Categories: Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *