14 лютого 2019 року в м. Дніпро відбувся Круглий стіл з обговорення «Хартії Паліативної допомоги» та медичного капеланства представниками релігійних спільнот, громадських організацій, закладів охорони здоров’я.

В ньому взяли участь директор Карітасу Донецьк у м. Дніпро, отець Василь Пантелюк, та керівник медико-соціального проекту «Домашня опіка» Оксана Шух.

На жаль, в Україні кожного року зростає кількість паліативних хворих, і Дніпро – єдине місто в Україні, в якому впроваджується комплексна допомога для них. У місті за сприяння Дніпровського міського голови Борис Філатова запроваджено «Муніципальну програму надання паліативної допомоги в амбулаторних умовах на 2018 – 2021 рр.». Подібних програм в Україні немає. Загальний обсяг її фінансування з міського бюджету становить понад 40 млн грн, за даними Дніпровської міської ради.

Загалом на Дніпропетровщині паліативної допомоги потребують близько 5000 пацієнтів.

В Єдиному центрі соціальних послуг Карітасу Донецьк у м. Дніпро надаються медико-соціальні послуги «Домашня опіка» важкохворим особам або особам з інвалідністю, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

Соціальні працівники надають посильну допомогу таким людям, але її надання паліативним хворим без комплексної програми неможливо.

«Люди заслуговують на те, щоб помирати в гідних умовах», – вважає о. Василь Пантелюк. Тому удосконалення системи паліативної допомоги для забезпечення максимально можливого покращення якості життя людей з невиліковними хворобами і обмеженим прогнозом життя, а також надання соціальної, духовної, психологічної підтримки хворому та його рідним є дуже важливими, потребують великої роботи та спільних зусиль влади, місцевої громади, релігійних та неурядових організацій.

В матеріалі використані фото заходу Дмитра Поворотного.

Categories: Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *