Франківський Карітас спільно з благодійною організацією “Елеос” організували дводенний тренінг-семінар для духовенства та мирян на тему “Посилення ролі Церков та релігійних організацій у наданні паліативної допомоги для мешканців Івано-Франківської області”. Співорганізатором заходу є управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА. Захід зібрав представників різних конфесій Івано-Франківщини.

На тренінгу піднімалися важливі питання щодо допомоги та догляду за важкохворими людьми. Як наприклад, тема болю у паліативних пацієнтів та доступ до знеболення. Говорили про організацію соціального служіння для важкохворих та облаштування їхнього життєвого простору, а також про досвід душпастирства вмираючих хворих.

Лікар-анестезіолог, медичний психолог, завідувачка мобільною службою КНП “ОКЦПД ІФ ОР” Людмила-Оксана Андріїшин наголошувала на тому, що у суспільстві потрібно змінювати думку та ставлення до важкохворих, до тих, хто потребує паліативної допомоги.

“Що таке ж паліативна допомога? Наше завдання – зняти табу з багатьох речей, зняти табу зі слова смерть. Люди повинні розуміти філософію життя і смерті, – говорить Людмила-Оксана Андріїшин,паліативний будинок або ж хоспіс – це не будинок, де приходять помирати. Завдання паліативної допомоги – допомогти людині жити якісно до останньої хвилини”.

“Робити добро треба вчитися, – говорить Юрій Веремій, єпископ Української Церкви Християн віри Євангельської. – Коли ми бачимо, що є людина, якій потрібно допомогти, вона біля тебе поруч, ми не чекаємо, що хтось прийде, ми стараємося бути там першими. Так нас навчає Господь Бог. Він нас закликає до такої праці і закликає, щоб це не було з примусу, а з доброї волі”.

Представники релігійних організацій наголошували на тому, що усім потрібно єднатися у допомозі ближньому, незважаючи на віросповідання. І виконувати заповідь Божу: “Люби ближнього свого, як самого себе”.

“Служіння немає конфесійності, бо коли людина страждає, ти не будеш питати чи ти католик, чи православний, ти йдеш їй духовно служити, – говорить отець Руслан П’яста, викладач Івано-Франківської академії Івана Золотоустого, – нам потрібно робити іспит сумління, чи достатньо ми виконуємо служіння. Адже найважливішим для нас повинно бути не дати ліки, а бути ліками для хворого”.

Доповідачами на тренінгу були також завідувач відділення домашньої опіки Центру догляду вдома Карітасу Івано-Франківська Іванна Дмитрук та медична сестра Центру Лілія Сивак.

Метою такого навчання є мобілізація зусиль усіх релігійних організацій у розбудові системи паліативної допомоги та сприянні доступу до послуг паліативної допомоги та паліативного догляду важкохворих мешканців регіону, як дорослих, так і дітей.

У навчанні взяли участь релігійна громада Християн віри євангельської (ХВЄ), Християнська релігійна громада (повного Євангелія) Церква «Скеля», релігійна громада Церкви Ісуса Христа святих останніх днів, релігійна громада Іудеїв ортодоксального віросповідання, релігійна громада Помісної церкви Християн євангельської віри «Джерело життя», парохи і співробітники парафій УГКЦ.

Франківський Карітас з грудня 2019 року працює над об’єднанням релігійних організацій у посиленні соціального служіння на Прикарпатті.

Захід відбувся в рамках проекту “Долаючи розломи у громадах, що постраждали від конфлікту: від зцілення до співпраці” за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та Карітасу Німеччини.

Categories: Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *