Свою маму, Євгенію Михайлівну, пані Надія описує як строго-характерну, але дуже добру й турботливу жінку. Усе своє життя та присвятила дітям, для яких була в першу чергу другом і порадником. Зараз Євгенії 97 років і у неї Альцгеймер. Старенька мало що пам’ятає про своє минуле, погано орієнтується в реальності, насилу пересувається і майже не говорить. Доглядати за нею своїми силами Надії Антонівні із братом дуже важко – як фізично, так і морально.

Уже більше десяти років турбуватися про матір їм допомагає Центр догляду вдома Карітасу Івано-Франківська. Про жінку ретельно дбає Ліля – кваліфікована працівниця Центру: вона закуповує та допомагає приймати медичні препарати, готує поживні страви, відслідковує найменші зміни у стані здоров’я, вимірює показники артеріального тиску, проводить із нею регулярні фізичні тренування, надає психологічну підтримку. “Не знаю, як би було без підтримки Карітасу. Ліля – прекрасний медик і надзвичайно чуйна людина. Вона – наш скарб!” – каже донька старенької.

Євгенія Михайлівна завжди віддавала себе сім’ї: із чоловіком прожила у злагоді й любові, виховала трьох дітей, вибавила внучат. Для Надії матір є прикладом справжньої берегині домашнього затишку. Донька пригадує, як Євгенія вміла зібрати і зблизити усю родину: у пам’яті закарбувалися спогади про різдвяну коляду з батьками, від якої аж вікна гуділи, про сімейні вечері, святкування із дотриманням українських традицій, затишні розмови. Незважаючи на похилий вік і хворобу, онуків і правнуків своєю любов’ю жінка також не обділяла: коли ті заглядали у гості, старалася наготувати смачненького, аби було чим їх почастувати. А готувати Євгенія Михайлівна уміла справді дуже добре.

Хист до кулінарії проявився ще у ранньому віці: базові знання Євгенія отримала у школі сестер Василіянок, а заклавши фундамент сім’ї, почала удосконалюватись як вправна господиня. “Як вона готувала! Тоді віб’єґів не було, все просте, але ж як у неї до того лежала душа…”. Галицькі пляцки, медівник, печиво, м’ятне варення… Кожен, хто хоч раз гостював у Євгенії, просив, аби жінка поділилася рецептами своїх смаколиків.

Ще однією пристрастю пані Євгенії були квіти. Її сад завжди буяв яскравими барвами: іриси, тюльпани, гіацинти, нарциси… Любов до квітникарства передалася й синові: він, як і матір, бережно піклується про сад. Часом чоловік розповідає їй, як буйно зацвів садок, але насолодитися красою квітів жінка уже не може.

Моментом, який змінив усе, стала раптова смерть наймолодшого сина: 50-річний чоловік не пережив інфаркт. Втрата рідної людини зламала Євгенію: перебування у постійному стресі вплинуло на нервову систему, і згодом у жінки діагностували хворобу Альцгеймера, яка поступово брала під контроль її тіло і свідомість. Сьогодні жінка не готує, не вирощує квіти, не веселить онуків і не розраджує дітей – захворювання невблаганно прогресує.

Але попри все Євгенія Михайлівна – це мама, бабуся, прабабуся, подруга і просто хороша людина, що заслуговує відчувати ту любов і турботу, які вона завжди дарувала іншим. І Центр догляду вдома робить усе можливе, щоб життя Євгенії та її близьких було кращим. Працівницю Центру жінка дуже любить, для неї вона уже стала рідною людиною. “Підтримка і допомога, яку ми отримуємо, неоціненні. Ми дуже раді, що Карітас дбає про людей, які цього потребують. Це – велика, добра справа”.

На базі Івано-Франківського Карітасу діє Центр догляду вдома. Під нашою опікою – 127 осіб. Ми потребуємо підтримки, щоб надавати самотнім, хворим людям похилого віку допомогу у вигляді медикаментів, продуктів, предметів першої необхідності, реалізації догляду нашими працівниками.

Тому просимо всіх небайдужих долучитися до благодійної допомоги. Пожертви можна надсилати за такими реквізитами:

БО «БФ «Карітас-Івано-Франківськ УГКЦ»

ЄДРПОУ 13652164

Картковий рахунок: 5169 3305 2156 5058

UA 41 336677 0000026001052545085

Призначення платежу: благодійна допомога для важкохворих

Categories: Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *